PR ЗОНА
17 дек
2012
   

НУРТС – цифрова ефирна телевизия достъпна за всички

4360 прочитания

НУРТС е водещият доставчик на услуги за излъчване и пренос на радио и телевизионни програми в България.

Компанията притежава и управлява мрежа от над 700 стратегически разположени обекти с национално покритие. Емблематични за архитектурния облик на българските градове са сгради като телевизионната кула в Борисовата градина в София, кулата на Копитото, на връх Снежанка, както и кулите в Русе, Добрич и други. НУРТС постоянно инвестира в развитието и подобряването на своята инфраструктура и предлагани услуги.

Освен ефирно излъчване на Радио и ТВ програми, НУРТС предлага и други услуги като радиорелеен пренос, сателитно излъчване и възможност за разполагане на клиентско оборудване в обектите си.

Компанията осигурява 24×7 наблюдение и поддръжка на оборудването чрез модерен национален център за управление и контрол обхващащ всички точки в мрежата.

За НУРТС работят близо 400 професионалисти, благодарение на които на българските зрители и слушатели се осигурява ефирна телевизия и радио.

Най-големите клиенти за излъчване на НУРТС България са БНТ, БНР, БТВ Медиа груп, Нова ТВ, ТВ 7, ББТ, Дарик радио. Компанията осъществява ефирно излъчване на всички национални и повечето регионални програми в страната.

НУРТС Диджитъл ЕАД е дъщерна компания на НУРТС България АД и наследник на Тауърком България ЕАД. Преди да промени собствеността си и да бъде преименувана на НУРТС Диджитъл, Туърком България е собственост на Towercom – приемник на Rádiokomunikácie, o.z. Slovak Telekom, a.s. – традиционният национален доставчик на телевизионно и радиоразпръскване в Словакия.

НУРТС Диджитъл притежава разрешение за осъществяване на електронни съобщения чрез две мрежи за наземно цифрово радиоразпръскване с национален обхват за срок 15 години (Решения №358 и №359 от 08.04.2009 г. на Комисията за регулиране на съобщенията).

НУРТС изгражда т.нар. „мултиплекси” – мрежите за цифрова ефирна телевизия.

Компанията осъществява тестово излъчване на цифрова ефирна телевизия (DVB-T) за територията на град София от 2006 г. насам.

Според приетия план за въвеждане на цифрова ефирна телевизия, на 1 Март 2013 г. ще започне етапът на т.нар. „симулкаст” (едновременно паралелно излъчване на цифров и аналогов телевизионен сигнал), който ще продължи до 01.09.2013 г.

След 1.09.2013 г. всички аналогови телевизионни предаватели ще бъдат спрени и гражданите на България ще гледат само цифрова ефирна телевизия, ставайки част от европейското семейство на страните, в които вече преходът към DVB-T e завършен.

ICON ICON ICON ICON